BBM

Nu er jeg ikke den som har 200+ venner. Når jeg kigger rundt i min omgangskreds så vil jeg tro at jeg kommer på max 20 og højest 3-4 nære venner udover min familie.

Derfor har jeg ikke brug for Facebook, Twitter og alt muligt andet.

Det betyder ikke, at jeg ikke er social aktiv på sociale netværk som mange Facebook tilhængere fejlagtigt tror.

Til at styre mine sociale aktiviteter på mobilos bruger “vi”  BBM fra BlackBerry som er et gratis alternativ med over 10 år ”på bagen”!

Programmet er platformuafhængig da det virker påIphone, BlackBerry, Windowsphone, Ipad og Android og understøtter det hele (kalenderintegration, Chat, Voicechat, Videochat, Billeder, gruppechat og en masse andet.

Det kan f.eks. sende betalinger og vil man bruge de avancerede features koster det et abonnement på ca. DKK 6,00 om måneden, men jeg har indtil nu klaret mig i 3 år uden at behøve betale.

BBM er krypteret og er bygget op over en 2 lags kryptering som er baseret på en offentlig og en hemmelig nøgle. Bruger man i erhvervssammenhæng kan en enterprice server lægge yder krypteringslag på.

Her er en engelsk guide fra Imore.com til hvordan man bruger BBM

Appen fungerer på samme vis, uanset din platform er Blackberry, Iphone, Windowsphone eller Android. Derfor kan du et langt stykke af vejen bruge imore.com vejledning selvom du har en Android telefon

Apps til mobiltelefonen

Omkring Apps altså små programmer til din mobiltelefon, så skal du huske at intet er gratis!

Man kan betale udvikleren af en App på flere måder. De to mest udbredte måder er direkte betaling i App Store eller såkaldt gratis Apps.

Ved den sidste option betaler du med dine data. Og som i andre af livets forhold, er den gratis løsning oftest den dyrest i længden.

Dine data er langt mere værd de fleste er klar over og noget af det mest modbydelige Apps der er lavet, er samtidig nogle at de mest populære.

Lad mig tage et eksempel! Da Endomondo blev solgt for 575 millioner kroner til den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour, så købte man selskab et selskab som aldrig har giver overskud – tværtimod – underskuddet var blodrødt, men Endomondo havde et aktiv – nemlig viden om hvordan du træner og det er penge værd,

Den værste Apps er formentlig Facebook app’en, den støvsuger din mobiltelefon på en måde de færreste er klar over. Det sker i baggrunden og bliver ikke postet på din offentlige profil, men dataene er uploaded til Facebook og er knyttet til dig.

Alle dine oplysninger tages (for du har givet lov til det at du accepterede licensbetingelserne). I flæng kan nævnes (listen er ikk fyldestgørende);

  • Alle dine telefon data såsom telefonnummer, Emei, Model, Mærke
  • Løbende aflevering af GPS data
  • Løbende aflevering af lydoptagelser
  • Løbende aflevering af dine kontakter, billeder, videoer, musik.
  • Løbende aflevering af din søgehistorik, Chats og emails.
  • Løbende aflevering af dine samtaledata.

Alle disse data bliver samkørt og f.eks. billeder bliver automatisk kørt igennem ansigtsgenkendelse således at Facebook bliver i stand til at finde ud af ”hvilke af dine venner” du interagerer med, samt hvor og hvornår.

F.eks. indeholder billeder i dag GPS-metadata (altså koordinater, klokkeslæt, dato og år). Så har du været med en veninde på en hundeudstilling hvor hun tog nogle billeder af dig med en sød hundehvalp i dine arme, så skal du ikke undre dig over, hvis der dagen efter kommer reklamer til dig over ”hundehvalpe” relaterende artikler. Og den type reklamer stopper ikke lige med det samme – da de fotos har høj validitet.

For hendes mobiltelefon uploadede automatisk billederne af dig til Facebook og en annoncør købte dine kontaktoplysninger.

Selvom Facebooks telefonapp formentlig er den værste, så er den ikke den eneste App som støvsuger din telefon.

At have Apps på en app-store koster penge og især tid. Det er der ingen som gør gratis – bare at være tilstede på en app-koster snildt DKK 3.000 om året, derudover kan de let koste yderligere gebyrer pr. app, afhængig af dine teknikske baggrund. Og så har vi slet ikke talt om udviklingstiden/-omkostningen.

Du har hurtigt brugt DKK 10.000 pr app i bare at få app’en i app-storen … hvem smider med den slags penge uden at forvente at få pengene igen?

Min råd er, hold dig fra alt hvad der er gratis Apps og helt bestemt dem som vil have adgang til informationer som ikke er relevante for Appen. Hvad skal en Vejr-app eller en nyheds-app f.eks. med dine kontakter?

Du skal betragte dig selv eller dit barn som produktet der sælges, når vi taler om gratis apps.

Hvis du har det fint med at Facebook eller Google hver 5 minut får GPS koordinater og alt mulig andet om hvor dit barn er, så er det fint med dig, så har du truffet et oplyst valg og kan se dit barn øjnene om 10-15 år hvis dette valg i fremtiden får uheldige konsekvenser.

Men hvad værre er, er at der er nogle som vil betale Facebook for at få oplysningerne om hvor dit barn er!

Digitalt selvforsvar – del 1

Digitalt selvforsvar er desværre nødvendig for den som bruger af internettet, for det er langtfra alle ude på internettet som har reelle hensigter.

Lad mig starte med mine teenagebørn. Jeg er oprigtig imponeret over mine børns og deres klassekammeraters adaption evne over for ny teknologi. Selvom jeg crackede min første maskinkode som 16 årlig husker jeg ikke, at jeg i den grad tog teknikken til mig.

Jeg er til gengæld ikke voldsomt imponeret over hvad børnene lærer i skolen om IT og især ikke over deres lærernes IT niveau. For nu at sige det på godt dansk, så burde lærerne holde til matematik, dansk eller hvad de nu har en uddannelse indenfor, for jeg sidder om krummer træerne over lærernes IT viden. For det er ikke i skolen de lærer om ”Emma Gad’s” guide for Internettet.

Derfor har jeg startet denne blog, fordi computer/internet sikkerhed er ligesom kattens leg med musen. Nogle gange vinder katten – andre gange slipper musen væk. Men ved du kære læser, om du om du ”slap væk”?

For ikke at træde nogle over tæerne, vil jeg helst forblive anonym og jeg håber at du kære læser, vil respekter mit ønske.

Taler vi om IT, så kan man jo ikke berøre data og fordi man ikke fysisk kan rører og se data på samme måde som et fysisk håndværk, så er det ufatteligt hvad folk gør.

Jeg vil derfor sammenligne Internettet som at have med sex med mange partnerne. Hvor mange ville dyrke ubeskyttet sex med talrige anonyme partnerne? Forhåbentlig de færreste?

Og nu til den første test – kondomet! Har du, kære læser, en hardwarebaseret firewall monteret direkte på din internetforbindelse således at ingen internet trafik kan passerer uden om firewallen?

Hvis du forsat læser denne blog, så vil jeg gerne svare for dig! Du har ikke en hardwarebaseret firewall!

Regel nummer 1 – du skal have en hardwarebaseret firewall. De modems som internetudbyderne tilbyder er slet ikke gode nok. Og læser du det som står ”med småt” så fraskriver de sig ansvaret.

Læs lige denne artikel før du forsætter med min blog og vend så tilbage og læs videre i bloggen; Ekstrabladet

Havde denne familie haft en hardwarebaseret firewall – kunne det ikke være sket – uanset password på kameraet! Det bedste er at de havde læst manualen til kameraet, med hvor tit gør vi det?

En firewall bloker for den trafik som kommer udefra og som ikke er inviteret indefra.

Sagt på alm. dansk så kræver det en invitation ”indefra” før firewallen tillader trafik ”udefra”.

For at firewallen skulle slippe trafikken fra soveværelseskameraet videre til internettet, ville dette kræve at nogle ”prikkede hul i kondomet” ved at tillade indgående trafik på firewallen.

Uden indgående trafik ville firewallen ikke kunne vide hvortil den skulle sende billedtrafikken fra soveværelseskameraet. Det er derfor ikke muligt – for (mis-)brugere ude på nettet at se ind i soveværelset – uden at de kan ”tænde kameraet”.

Det kræver en hvis teknisk indsigt at indstille firewallen til at tillade indgående trafik, og jeg tvivler på at den muslimske fader i Ekstrabladets artikel ville gøre dette. Og havde han gjort det alligevel, så har jeg ondt af ham.

Moralen i denne vise er, at man skal altid have en hardwarebaseret firewall imellem alle sine enheder og sin internetmodem og medmindre man ved hvad man gør – så rører man ikke ved sin hardwarebaserede firewall udover opdateringer.

Hvis jeg lod dig – kære læser – læse loggen på min firewall og samtidig forklarede dig hvad der skete – ville du blive overrasket! For det svarer til at nogle forsøgte at bryde ind i mit hus igennem gulvet, skorstenen, taget, væggen, ja kort sagt banke-/bore-/smadrelyde overalt og hele døgnet rundt.

I den fysiske verden ville det svarer til at nogle stod og bankede og råbte igennem alle vinduer, døre og vægge. Skete det ville du sikkert føle dig utryg og stresset, men fordi du ikke kan se det – tænker du næppe over det.

En hardwarebaseret firewall er derfor din ”kondom til Internettet”. Vælger du at dyrke ”usikker sex med Internettet”, så skal du ikke klage den dag, at du er i Ekstrabladet eller de hjemmesider som er værre!

Fra den store verden kan du læse om Homeland Security (240.000 ansatte) som er det amerikanske sikkerhedsministerium her

Så stor som lille …. Firewall – husk det!

Næste indlæg er om routeren.

Kryptering af harddisk

Du bør altid krypterer din harddisk og det er desværre noget man er nødt til udføre selv!

Grunden til at du bør krypterer din(e) harddisk(e) er din sikkerhed.

Du skal huske at kryptering – ikke generer ejeren. Kryptering generer kun dem som ikke ejer dataene, for de kan ikke ”snuse” i dem uden nøglen.

Den smule performance man mister i dagligdagen, er så lille at det ikke betyder noget. Men skulle der ske det at din PC bliver stjålet, så giver det fred i sindet, at tyven ikke uden videre får adgang til PC’ens data.

Her er et par vejledninger som til indstille diskkryptering

Apple

Microsoft

Overvågningssamfundet blev indført i 2005

Overvågningssamfundet blev indført ved lov da Anders Fog var statsminister – for ved indførelsen af logningsbekendtgørelsen i 2005 gik man væk fra at overvåge mistænkte til at overvåge ikke-mistænkte!

Det skete ved at alle mobiltelefoner nu skulle registrerer en række oplysninger om telefonnummeret som ringede eller blev ringet til, klokkeslet, dato, EMEI nummer og hvilken telefonmast opkaldet blev betjent af.

Men nu er det sådan at mobiltelefoner også udsender signaler med ca. 45 sekunders mellemrum. En slags ”her-er-jeg” signal. Så din mobiltelefon udsender ca. 1.900 i døgnet din position, fordi telefonselskabet med stor nøjagtighed kender positionen på masten samt på de master som kan ”se” dig.

Lad os tage et praktisk eksempel fra Danmark! Gå ind på https://www.mastedatabasen.dk/ og vælg adressen Rådhuspladsen 2, 1550 København V. Så skulle du få dette kort frem;

Kort over Rådhuspladsen i København og mobilmasterne i nærheden
Kort over Rådhuspladsen i København og mobilmasterne i nærheden

Den grønne klat er adressen og de grå klatter er mobiltelefonmaster. Masterne behøver ikke at være fra dit telefonselskab for at de registrerer din mobiltelefon. Jo flere master jo mere præcist kan man stedfæste din position (fordi masterne jo står spredt).

Fordi der sker en registrering af din mobiltelefon på alle master som kan ”se” dig, kan vi ved at lade systemet samkører disse data, se hvordan du har bevæget dig rundt – for disse data bliver jo ikke slettet.

Det kunne se så sådan ud;

Kort over Rådhuspladsen i København og mobilmasterne i nærheden
Kort over Rådhuspladsen i København og mobilmasterne i nærheden

Lad mig tage et tænkt eksempel.

En gift advokat ringer hver aften kl. ca. 23.00 til sin sekretær og snakker i ca. 45 minutter. Ud af masteoplysningerne kan vi se at konen sover (hun slukker sin telefon).

Fra mobiltelefonens mastelog tager vi EMEI nummeret og finder via et engangsopslag CPR nummeret og derpå slår vi i Skat og finder ud af, at de arbejder samme sted via arbejdsgiverens P-nummer.

Disse opringninger står på i et års tid og afbrydes kun når advokaten og sekretæren er på rejse sammen (det kan vi se fordi deres telefoner rejser i samme tempo og på de samme master).

Efter et års tid ringer sekretæren flere gange til sin læge, en gang til advokaten, til sin mor og til en abortklinik.

Telefonsamtalerne ophører og sekretæren flytter til en anden by.

Hvad mon der er sket? Det nærliggende svar er en udenomsægteskabelig affære – men rager det samfundet?

Hvis vi nu sammenligner med telefonaflytning – så finder jeg at disse logningsdata er langt mere krænkende end hvis en politimand sidder og lytter med, for han kan ikke spole 10 år tilbage. Han kan heller ikke stedfæste og med sikkerhed vide hvad der bliver talt om, da visse ting kan være indforstået.

Selvom vi er hurtige til at fordømme ovenfor, så er det jo ikke sikkert at deres forhold var af intim karakter. Sekretæren kunne jo have boet sammen med en voldelig ægtemand som hun ønskede at bryde helt med og frivilligt valgte abort. Advokatens opringninger skete i forståelse med advokatens kone da de begge ønskede menneskeligt at hjælpe sekretæren med at komme videre i livet. Nu er hun med advokatens hjælp flyttet til en anden by og har startet forfra der!

Den slags fremgår ikke af logs!

Set med juridiske briller er ovenstående ikke overvågning fordi en dommer forinden skal godkende adgangen til disse data.

Nu om stunder så er det således at telefonselskaber også registrer mastedata ved internetaktiviteter. Så hvis du har en Facebook apps eller noget andet til at “kigge” efter opdateringer hver 5. minut, ja så bliver din position også lageret hver 5 min.

Den slags kaldes metadata og giver et meget nøjagtigt billede af hvor du befinder dig og naturligvis også hvor dine “venner” befinder sig.

Den slags er de rigtig gode til i Tyrkiet, hvor man kører ud dagen og “samler demonstranter op”. På den måde fanger man lederne af demonstrationerne en efter en og bringer dermed demonstrationerne til ophør.

Bevæbnet med nutidens teknologi ville USA formentligt forsat være en engelsk koloni, fordi kong George ville kører ud og fange “urostifterne” – også kendt som “The founding fathers” i USA – altså den amerikanske forfatnings fædre. Den enes terrorist er som bekendt den andens frihedskæmper.

I 2013 blev der i Danmark anvendt mastedata i 3.800 straffesager.

Hvem gang der tales imod kryptering og for øget overvågning, tales der om terrorister, kidnappere, pædofile og om samfundets stabilitet.

Blev der virkelig fængslet 3.800 sådanne personer i Danmark i 2013 eller er det mon fordi at mastedata fra mobiltelefoner bliver brugt på alt fra cykeltyverier og op?

I så fald ser jeg ingen grund til at socialrådgivere ikke skulle have adgang til denne database, for så kunne vi hurtigt finde ud hvem der boede sammen og hvem som ikke gør!

Kunne jeg vække Grundlovens fædre og forklarer dem hvorledes det her virkede, så er jeg sikker på at der ville være et ubetinget forbud imod den slags overvågning af ikke-mistænkte personer i Grundloven.